Училища

Протест и контрапротест във Враца заради намаляването на профилираните паралелки

Ученици, родители и учители от най-старото и най-елитно врачанско СОУ „Христо Ботев” продължават с протестите си заради закриването на две от трите профилирани паралелки след VIII клас. Позицията на властите е, че трябва да има по-голям акцент върху професионалното образование в града.

Враца има само 3 професионални училища и при спадащия брой ученици трябва да се намалят бройките в профилираните средни училища, обясни Галина Евденова от Регионалния инспекторат по образованието. По думите й решението е базирано и на заявките на бизнеса за кадри. Протестиращите родители обаче посочиха, че само 2 от петте национално представени работодателски организации са били питани, като те представляват само 5% от бизнеса във Враца и така се създава усещането, че се задоволява временното търсене например на строители.

„Взимат се от двете училища, които имат най-висок успех и рейтинг към други училища, където образованието е на много по-ниско ниво и знаете базата в какво състояние е”, коментира баща на дете.

Друг настоя решението да се отложи за 3-4 години напред, тъй като много от децата вече са ориентирани къде искат да кандидатстват. За плавен преход се обяви и директорът на СОУ „Христо Ботев” Виктор Кръстев.

В същото време директори на техникуми организират митинг шествие в подкрепа на професионалното образование. Пред камерата на bTV те подчертаха, че за учениците им е осигурена заетост по програмите за дуално обучение.

Източник: btvnovinite.bg