Учители

Протест заради уволнени учители

Родители се вдигнаха на бунт заради пенсионирани учители в столичното 42-ро основно училище „Хаджи Димитър“. Преподавателите са получили изненадващо предизвестия в последния учебен ден, без да бъдат водени разговори с тях.

Родителите изразиха тревога, че учителите, които те лично са избрали да изучат деца им, няма да могат да го сторят. Организирана е подписка. Майките и бащите разговаряха и с директора Жулиета Александрова и сигнализираха и Столичния инспекторат, съобщи БНР.

Това се случва месец преди влизането в сила на новия закон за училищното и предучилищното образование. Според него директорите ще дължат на пенсионираните преподавателите 10 заплати обезщетение, а сега те са все още осем.

Директорката на училището е уверила, че пенсионираните учителки, които са поели първи класове ще бъдат назначени отново, за да довършат обучението на второкласниците до 4-ти клас.

Началникът на Столичния инспекторат Ваня Кастрева коментира, че в случая няма формално нарушение на закона.

„В общия смисъл Кодексът на труда дава тези правомощия на директорите и те наистина имат оперативна самостоятелност да взимат решения, как ще направят подбор и как ще разгърнат своята кадрова политика. В този случай вероятно нарушена комуникация между родителите и директора може да са довели до създаденото напрежение „, посочи Кастрева.

Източник: dnes.bg