Учители

Протести срещу промените в квотите на гимназиите

Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища. Идеята е заложена в новия държавен план-прием за следващата учебна година в средното образование след 7 клас. Родители и педагози във Враца видяха дискриминация в новите правила.

Рязка смяна на приоритетите в средното образование предприемат в община Враца, като в план-приема за догодина се намаляват профилираните паралелки с хуманитарна насоченост. Аргументът е, че броят на децата катастрофално намалява и не може да се осигурят необходимите кадри за местния бизнес. Това обаче не се приема от родителите, които твърдят, че техните деца са дискриминирани.

„Тук сме да апелираме към властимащите да не посягат на най-ценното – децата, да не убиват техните мечти и правото им на свободен избор. Нека да ни убедят, че нашите деца, отивайки в професионалните училища, ще имат някакво бъдеще, че ще има къде да работят, че във Враца действително има бизнес“, казва Витка Стоянова, родител.

Според недоволните най-ощетена е най-голямата гимназия „Христо Ботев“, където от три профилирани паралелки по биология, история и география, остава само една.

„До ден днешен има изключителен интерес към тези профили от родители и ученици. Не е правилно, считаме за несправедливо и ощетяващо, както нас, така и историята на училището и правото на децата да учат в тези профили“, съобщи Татяна Ангелова, заместник-директор на СУ „Хр. Ботев“ във Враца, пред БНТ.
„Това е един от основните приоритети на министерството и в програмата на правителството, това всеки от вас може да го види, това е професионалното образование и обучение. Така че един от основните ни ангажименти е ние да задоволим потребностите на бизнеса“, добави 
Галина Евденова, началник на РУО – Враца.

Дискусията по тези проблеми ще продължи до 8 февруари, когато предстои окончателно да се утвърди броят на паралелките.

Източник: news.bnt.bg