Институции

Просветният министър: 15 септември без учебници, но с материали

Учебниците по новите програми за учениците от първи, втори, пети, шести и осми клас няма да бъдат готови за 15 септември, а по-късно, след старта на учебната година. Вместо това на чиновете децата ще заварят материали за учебния процес. Това каза образователният министър проф. Николай Денков.

Той съобщи, че на среща с издателите е поставил условието да се съкратят сроковете за издаването на новите учебници. Министърът обеща да има осигурени съответните материали, за да не се получи хаосът от тази учебна година, когато децата започнаха да учат по нови програми със стари учебници или изобщо с липсата на такива.

„Имахме среща с издателите, имаме конкретен план как да съкратим сроковете. На 15 септември учителите и учениците ще имат материалите, с които да работят“, гарантира министърът.

Съкращаването на сроковете за отпечатването на учебниците се е наложило, защото, по думите на проф. Денков, ако сегашните разчети се спазят, учебните материали трябва да се появят чак към края на втория срок. „Сроковете по закон са така разграфени, че да стигат до месец декември, което не можем да позволим. Имахме много конструктивен диалог с издателите и се разбрахме, че можем да го направим“, допълни министърът.

В момента 20 професионални гимназии прилагат дуалното обучение, каза министърът, който взе участие във форум по темата. Колко още ще се включат, ще покаже кандидатстването по специалния проект за дуалното обучение, финансиран от ОП „Наука и образование“. Наблюденията са, че там, където има тясна връзка между фирмите, училищата и общинските власти, нещата вървят добре. Ако няма интерес от фирмите, няма как да се случи“, коментира Денков.

Пред представителите на местната и изпълнителната власт, на бизнеса и на учебни заведения, бе оповестено, че според заявките на бизнеса за нуждата от кадри на първо място е гладът за заварчици. От браншовите организации са пожелали да се обучават още електромонтьор, технолози, стругари, шлосери и шивачки, както и техници по транспортна техника и асансьори, ресторантьори и кетъринг персонал. Шефката на СБУ Янка Такева обаче отбеляза тревожната липса на заявки от страна на бизнеса за кадри в две важни сфери, каквито са селското стопанство и пътната инфраструктура.

Източник: канал 3