Училища

Просветният министър спира закриването на 36 паралелки

Около 36 паралелки в страната с прием след седми клас ще бъдат спасени от закриване със заповед на просветния министър Красимир Вълчев да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици. Това става ясно от отговор на просветното министерство на въпроси на „Сега“.

Някои от 36-те професионални паралелки с класирани ученици под минимално определения брой са единствени по рода си за областта или страната, но са събрали едва по няколко ученици. Подходите към тях са два, уточняват от МОН. Единият е ученици от сродни специалности да се насочат в паралелка по едната от тях, която вече е сформирана като цяла паралелка по само едната специалност. Другият е да се сформира паралелка от две специалности и/или професии.

В област Враца например е взето решение да не се закриват 16 паралелки в общините Враца, Мездра, Оряхово, Мизия и Криводол, за да се даде възможност на ученици да попълнят свободните места. Такива са например техник на селскостопанска техника, геодезист, оператор в дървообработването, оперативен счетоводител, строителен техник и др. В Русе и Асеновград също ще се направи опит да се спасят някои паралелки, които са единствени по рода си – по специалност „Корабоводене“ в Русе и „Металургия на цветните метали“ в Асеновград.

След трети етап на класиране и записване за прием в 8-и клас закритите паралелки в страната са общо 146 – 38 профилирани и 108 професионални. В област Пловдив сред закритите специалности са тапицерство и декораторство с английски език, автотранспортна техника-техник с английски език, електрически инсталации, технология на машиностроенето с английски език, кетъринг с английски език и туристическа анимация. В София са закрити паралелки по моден дизайн, електроенергетика, административно обслужване, автомобилна мехатроника, фризьорство, комуникационни системи и др.

От МОН посочват, че закриването на паралелките е резултат на липсата на интерес към определени специалности и профили и на по-големия брой места в сравнение с броя на учениците. „Тъй като през тази учебна година за първи път приемът в 8-и клас се прави за всички ученици, в някои области в страната в държавния план-прием са предвидени повече места с цел да гарантира правото на образование на всеки ученик според предпочитаните специалности и профили“, обясняват оттам. Просветният министър Красимир Вълчев обаче е на мнение, че нереализирането на паралелки според заявения план-прием е признак на неефективно планиране и изпълнение на план-приема, за което се носи съответната отговорност. По този повод той изпрати писмо на началниците на РУО-та, в което ги призова да не закриват паралелки след трето класиране, а да направят всичко възможно да запазят обучението по тях.

Източник: segabg.com