Институции

Просветният министър очаква недостиг на кадри във всички сфери

В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна ръка във всички сфери. Ще има най-вече необходимост на хора със средно професионално образование, затова ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки. Това коментира днес в Бургас просветният министър Красимир Вълчев.

За да се стимулират учениците, ще се увеличат стипендиите, а в бюджета за следващата година са заложени 3 млн. лева за допълнително финансиране на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда.

„Проблемът в професионалното образование е това, че стана по-непрестижна опция. Много малко родители насърчават децата си да се включат в професионалното образование“, коментира Вълчев.

По отношение на дуалното образование министърът посочи, че се използва опитът и финансовата подкрепа на швейцарското посолство. „Средствата, които имаме, са достатъчни. Разширяваме броя на учениците, които са включени в дуална форма на обучение, но това зависи от активността на гимназиите и от учениците да се включат в такава дуална форма“, каза още Вълчев.

По думите му МОН е готово за промени в нормативната уредба или отпускане на бюджетни средства с цел разширяване на дуалното образование. С негова помощ ученици от професионални гимназии придобиват опит в реална среда и така излизат на пазара на труда с по-добри познания за своя занаят.

Източник: btvnovinite.bg