Институции

Просветният министър в Пловдив: Умуваме как да направим раниците по-леки

Раницата на един първокласник тежи 2,8 килограма, а в по-горните класове надхвърля 4. Обсъждаме варианти за олекотяване на товара, който носят учениците. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. „Един от вариантите е да се използва по-лека хартия при учебниците, което обаче може да се отрази на качеството им и да ги оскъпи. Другият вариант е да се увеличи броят на шкафчетата в учебните заведения, където децата, които са на целодневно обучение, да се оставят учебниците. Дискутира се и възможността за намаляване на помагалата“, добави той.

Вълчев е в Пловдив, за да даде началото на майсторски клас „Класната стая на 21 век – умения, иновации, технологии“. Форумът, в който ще се включат 200 участници от цялата страна, е oрганизиран от фондация „Световен образователен форум България“, Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“. Третата годишна инициатива на фондацията ще провокира експерти на МОН, на Регионалните управления по образованието и на общините, на образователни институции, международни експерти и лидери в образованието да помислят как промяната в света около нас трябва да се отрази върху преподаването и организация на класната стая.

В три модула ще бъдат разгледат различни аспекти на качественото образование и преподаване, ще се споделят добри практики от утвърдени иновативни училища. Началото на майсторския клас ще бъде поставено от Тон Дюиф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищните директори. Той ще говори как да развиваме уменията на 21 век в класната стая, като в дискусията по този модул ще се включат зам.-кметът по образование и иновации в Община Пловдив Стефан Стоянов, началникът на РУО София Ваня Кастрева и Елеонора Лилова – директор на 2 СУ София.

Източник: www.plovdiv24.bg