Мнения Ученици

Просветният зам.-министър: Удължаването на учебната година в VII клас е с цел повече знания

Учебната година за 7-ми клас ще бъде увеличена с две седмици повече учебно време. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана „Фокус“.

По думите й това е нормативно заложено, защото в 7-ми клас се придобива основно образование и трябва да се усвоят повече знания. „Вие знаете, че често родителите реагират, че външните оценявания са много изтеглени напред, съответно завършват през юни, а в май месец се провеждат изпитите, когато все още не се е взел целият материал“, коментира зам.-министърът.

Според нея с удължаването на учебното време при седмокласниците ще се осигури повече време за усвояване на материала, за повече упражнения и подготовка. „Увеличават се също така и часовете, които са определени за практически упражнения, защото ако едно знание няма приложение, може да няма изобщо полза за нашите ученици“, каза тя. Според нея най-важен е компетентният подход и прилагането на знанията, което да доведе до добри резултати в училищата.

„Много искам да подчертая, че същите предмети и дисциплини от общообразователните училища се изучават също и в професионалните гимназии“, посочи още Таня Михайлова. „През 2018-2019 г. ще завършат седмокласниците, които са започнали да учат от 5-ти клас по новата учебна програма. Учебниците специално за 7-ми клас, които се подсигуряват безплатно за учениците до 10-ти септември трябва да бъдат разпространени в учебните заведения“, уточни още тя.

Учебната програма по български език и литература, която в момента е утвърдена, наистина е изработена от учителите по български език и литература от цялата страна, каза още Михайлова.

По думите ѝ от април месец се водят разговори с регионалните експерти и регионалните управления, където са се провели четири срещи с над 1000 учители от цялата страна и съвместно с Асоциацията на учителите по български език и литература.

„На всичките общи срещи се оказа, че има диалог между институциите и преподавателите и те споделиха всичко, което са видели и установили по време на работния процес. Това са колеги със сериозен опит и ние се вслушахме в голяма част от техните предложения“, посочи зам.-министърът.

Според нея навсякъде се е приело много добре това, че произведенията в новата учебна програма се разглеждат като творбите са разделени на тематичен принцип и се спазва хронологичната последователност вътре в учебниците.

Източник: focus-news.bg