Мнения

Просветната комисия се впусна в дебати по Новия закон

Сериозен интерес се отбеляза в комисията по образование към Народното събрание по време на обсъждането на новия закон за училищното и предучилищно образование, чиито проект беше внесен от бившия зам.-министър Милена Дамянова.

Самата Дамянова изрази съжаление и разочарование, че на обсъждането липсва министър Клисарова. След това тя подчерта, че промените в закона са наложителни, тъй като той не е променян от много години и е необходимо да бъде приведен и приобщен към модерните необходимости на образователната система.

„Преди съставянето на законопроекта са постъпили над 280 предложения както от бившите управляващи, така и от тогавашната опозиция. 70 от тях са включени в текста, 55 от които са предложения на тогавашното мнозинство“, обяви Дамянова, цитирана от news.bg.

Дамянова призова да не се бави повече закона и да се приеме колкото се може по-бързо.

Вече стана ясно, че някои от заложените в него неща ще бъдат коригирани като например задължителната предучилищна подготовка на четиригодишните.

Председателят на комисията Ваня Добрева реагира на обвиненията на Дамянова, че образованието не е приоритет в момента с уточнението, че политиките на бившият финансов министър са в основата на тази ситуация. Присъстващите обаче се обединиха около мнението, че политическите заяждания са неуместни и е необходима сериозна съвместна работа.

Ръководители на НПО-та от сектора поискаха народните представители да улеснят достъпа на децата с увреждания до детски градини и училища.

„Готови сме да го обсъдим с вас и до 15 дни да излезем с решение“, обеща Ваня Добрева.

„Държавата винаги ще бъде длъжник на децата с увреждания, това е моята отговорна позиция“, коментира заместник-министърът по въпросите на средното образивание Мукаддес Налбант.