Училища

Променят нормативите по физическо, въвеждат модули

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова и министърът на спорта Свилен Нейков откриха вчера, 15 ноември, Кръгла маса за обсъждане на учебните програми за задължителна подготовка в начален и в прогимназиален етап по физическо възпитание и спорт.

Промените до седми клас ще са в нормативите, които трябва да бъдат покрити от учениците, обясни Дамянова.

„Основното е това, че вече говорим за модули, от гледна точка на съдържанието това е най-голямата новост и актуализация. Имаме три задължителни модула, след тях са избираемите, които зависят от интересите на учениците“, допълни още тя, цитирана от пресслужбата на МОМН.

Модулите ще се съобразят с условията на населеното място. Примерът, който беше даден бе с Морската гимназия във Варна, където би било съвсем логично учениците с професия „Моряк“ да могат да изберат модул-водни спортове.

Като основен акцент в учебната програма тя изтъкна ученето чрез движение.

За промените в оценяването зам.-министър Дамянова каза, че също са съществени, тъй като са предвидени точки за участие в спортни игри и прояви за теоретични познания.

„Това помага за постигане на баланс, тъй като има ученици, които по една или друга причина не могат да постигнат високи резултати на нормативите. Точките от участието в спортни игри ще стимулира учениците да спортуват и извън училище, което за момента липсва“, добави тя.

„Ние държим децата да се движат, да спортуват, да участват в различни спортни игри и по този начин да са по-здрави“, обобщи зам.-министърът на образованието.