Мнения

Променят матурата по български, отменят я по математика

Зрелостният изпит по български език и литература ще бъде променен, матурата по математика няма да е задължителна, както и конкретните въпроси за всеки тест по отделните предмети ще се избират автоматично от компютър непосредствено преди изпита, е съобщил в понеделник по време на посещението си в Априловската гимназия в Габрово министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от DarikNews.bg.

 

Изпитът вече няма да се състои в задаване на теми, а учениците ще пишат отговор на въпрос с цел да бъде провокирано разсъждението им. „Например, пада ви се Вазов и въпросът ще е „Какво ми даде Вазов”, е казал министърът.

 

Министърът е съобщил още, че въпросите за конкретните тестове по отделните предмети ще бъдат избрани произволно от компютър след автоматично разбъркване.

 

Предстои да бъде изработена компютърна система, която автоматично да проверява броя думи и правописа на зрелостниците, е съобщил още министърът.

 

Новата форма на зрелостния изпит ще премахне практиката учениците да учат наизуст десетки теми, в каквото се състоят частните уроци сега.

 

Според министъра новата форма на зрелостния изпит ще срещне силна съпротива, защото ще засегне бизнеса с частните уроци по български език и литература.