Институции Ученици

Променят изпитните формати за учениците от догодина

Трябва да променим нашите изпитни формати. Това ще го направим за първи път догодина.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод информацията, че България бележи спад в класацията на международното оценяване на учениците – PISA 2018, и в трите изследвани области – четене, математика и природни науки. Най-съществен е спадът в природни науки.

Нашата система е настроена да дава повече знания, но много трудно ги трансформира в умения, необходими в живота. Това е инерцията на старата система, това че закъсняхме. Работим по промяната и в момента и се надявам подобрението да се усети в цикъла 6-9 години, заяви Вълчев, като уточни, че по други изследвания, измерващи четивната грамотност, сме на 8-9-то място в Европа.

Нашата система е прекалено амбициозна в даването на знания и прекалено неамбициозна е трансформирането им в умения. Трябва да пренасочим цялата система към умения, подчерта образователният министър.

Имали сме и по-ниски резултати. Това са нормални статистически колебания. Има промяна в извадката, включени с амного повече професионални гимназии, които имат по-ниски резултати от профилираните. Не трябва да драматизираме, проблемът е, че нямаме подобрение в дългосрочен период. Това са ученици, които са изпитвани по старата система, коментира Красимир Вълчев.

Образованието е една система, която е сложно колело. Опитваме се да я променим така, че да се стимулира интереса към ученето. В момента голяма част от учениците учат това, което очакват да ги изпитат, посочи министърът.

Учебникът е помощно средство. Все повече децата използват електронни ресурси, имат друга алтернатива. Учителите трябва да стимулират децата да търсят повече информация, заяви Вълчев.

Той коментира и новото издание на романа „Под игото“, в което над 6000 архаични думи са заменени с такива от съвременния ни език. Убеден съм, че има по-добри варианти да накараме децата да четат българска литература от този период, подчерта министърът.

Източник: novini.bg