Институции

Промени в бюджета за образование няма да има

Промени в бюджета за образование няма да има, това заявиха по bTV депутати от управляващото мнозинство. Според опозицията текстовете са приети без дебат, а отношението към българската наука е изключително унизително. Коментарите им са по повод протеста на БАН – тази сутрин от сградата на Академията бяха спуснати черни знамена заради „ликвидационния“ Бюджет 2018. В него научната организация получава 83 млн. лв.

„В разходната част на бюджета има 4 млрд. лв. повече – коментира Александър Иванов от ГЕРБ. – Опозицията в последно време, за съжаление, изпада в популистки крайности. Когато се дават повече пари, тяхната теза е, че не са реформирани секторите. Ами докато се реформират тези сектори, естествено, че трябва да бъдат отделени повече средства. Това е направено, в образованието са отделени повече 610 млн. лв.“

На въпрос могат ли да бъдат удовлетворени исканията на БАН за повече пари след гласуван вече текст, той каза: „Бюджетът на БАН беше приет снощи след обсъждания и консенсус. Не намирам причина. Естествено, че всеки може да протестира“.

„Никакво обсъждане нямаше вчера и никакъв дебат. Това, което направиха ГЕРБ, е да скрият обсъждането на бюджета от българските граждани – коментира Жельо Бойчев от „БСП за България“. – Бюджетът за образование, вкл. бюджетът на БАН, беше обсъждан някъде около 2 ч. Нямаше нито едно изказване от страна на управляващите от ГЕРБ, така че не знам какъв дебат е станал. Но бяхме свидетели на едно изключително унизително отношение към българската наука. Не знам тези претенции, че слагат човека в центъра на тяхната политика, образованието като приоритет, как кореспондират с това, че те не покриха изискванията на БАН за съществуването ѝ, да не говорим за мотивацията, възнагражденията, материалната база, в която работят тези хора. Въобще отношението на държавата към тях. Как искате да имаме високотехнологична икономика, да имаме иновации?“

„Решението за БАН беше гласувано на безумно заседание, продължило 18 часа, след полунощ, в ранните часове – посочи Нигяр Джафер от ДПС. – Прави са – академичната общност трябва да получава достойно заплащане. За съжаление, нищо почти не може да се промени от тук нататък. Продължаваме да твърдим, че наливането на средства в нереформирани системи ще задълбочи проблемите, дисбалансите в тях, защото, за да направиш нещо, трябва да имаш визия, трябва да знаеш какво искаш да постигнеш – това липсва в бюджета и, за съжаление, голяма част от събитията, които следват, са предрешени“.

Според Александър Сабанов от Обединените патриоти за БАН, „освен петте милиона за заплати, има и 120 млн., които могат да бъдат спечелени по проекти и програми. Така че едното от нещата, които трябва да свършат от БАН, е просто да си впрегнат академичните умове и да участват по програмите, които ще им донесат допълнителни средства за развитие на науката в България. Не може да има промени – това, което е гласувано, това ще бъде в бюджета“.

Вчерашното заседание на депутатите продължи до малко след 3 ч. тази сутрин.

Източник: btvnovinite.bg