Училища

Промените в образованието трябва да влизат по естествен път

„В училищното и предучилищното образование не трябва да се правят скокове и революции. Хубаво е новостите да влизат по естествен път“, коментира пред „Труд“ министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той добавя, че се надява скоро да дойде времето, в което новостите ще навлизат нормално, а хората ще живеят с мисълта, че единствената гаранция за добър живот е в позитивно променящата се среда.

„До края на годината трябва да сме вкарали закона за училищното и предучилищното образование в Народното събрание. Всяко отлагане ще е пагубно“, категоричен е Игнатов.

В момента приключва работата по прегледа на държавните образователни изисквания. Тя ще доведе до нови учебни програми, а те до нови учебници. Предстои промяна на цялата среда. Системата обаче е огромна и нещата не могат да се случат веднага, подчертава министърът.

Министърът добавя, че проблемът с отпадащите ученици не е проблем само за нас, но и за много и по-развити страни от нашата. Той вижда решението му в по-доброто социализиране на децата, както и във въвеждането на целодневното обучение. При него с децата ще се работи по-дълго, а ефектът ще е по-голям.

„Големият проблем,който трябва да се реши, е привлекателността на училището. Това е свързано и със задължителната преквалификация на учителите“, казва още Игнатов.

„Все още не сме убедени самите ние кой ден е най-добър за начало на учебната година. Трябва обаче да направим така, че да разкъсаме първия срок с вакански прес ноември. Това е мое твърдо убеждение“, споделя Сергей Игнатов.

Прочети цялото интервю в Труд