Институции Училища

Прокурори проверяват за мухлясал кашкавал в училища

Районната прокуратура – Ямбол се самосезира по журналистически материали, които съдържат информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения на територията на областния град.

Припомняме, че в местното 5-о  основно училище „Йордан Йовков“  негодната храна е била сервирана на децата на 22 октомври. Според етикета продуктът е годен за консумация  до лятото догодина.

Районната прокуратура – Ямбол се самосезира по журналистически материали, които съдържат информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения на територията на областния град. Публикацията е от края на октомври, според нея в местното 5-о  основно училище „Йордан Йовков  негодната храна е била сервирана на децата на 22 октомври. Според етикета продуктът е годен за консумация  до лятото догодина.

„Наистина много се притесних, за втората смяна кашкавалът не го раздадохме. Помолих колегите да не бързат да дават нищо, докато не им кажа, защото отговорността е много голяма”, заявява тогава директорката на школото  Мима Кондова.

Според данни на прокуратурата храната е била доставена по програма „Училищно мляко“ от регистрирана в Хасково фирма.

Проверката ще продължи 30 дни и ще обхване всички учебни заведения на територията на град Ямбол, участващи в програмата. Тя трябва да установи спазени ли са изискванията на съответните нормативни актове, относно безопасността и годността на хранителните стоки; правилата при производството; преработката и съхранението им. Възложена е на ОБДХ , РЗИ , Областна дирекция „Земеделие“ и ОД на МВР – Ямбол.

След приключването й, всички материали по нея трябва да бъдат предоставени на прокуратурата  с обобщен доклад, за да послужат за последващи действия. Аналогична проверка е разпоредена и на територията на Сливен.

Източник: monitor.bg