Учители

Прокуратурата: Снимките на Асен Александров не са порнография

Снимките на директора на столичното 51-о училище „Елисавета Багряна“ Асен Александров, които разбуниха духовете у нас през последната седмица, не са голи снимки. Те не съдържат и порнографско съдържание. Това е заключението на прокуратурата. То се базира на техническа експертиза, назначена в хода на проверката, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Софийска районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по случая, след като е получила две справки – компютърна и от Министерството на културата, според което снимката не е с порнографско съдържание, пише „24 часа“.

По време на разследването един от разпитаните, който е служител в медия, публикувала снимката, е обяснил, че тя е била донесена от непознато лице на хартиен носител.

Скандалът избухна в началото на миналата седмица.Тогава обвинението започна разследване на изнесени в медиите снимки, които били качени на сайта на училището на 5 януари.

Александров, който освен директор на училището, беше и експерт към просветното министерство, подаде оставката си от ведомството на Меглена Кунева.

Директорът до последно отричаше автентичността на снимките и заподозря, че някой е проникнал в личния му компютър и е направил колаж от негови автентични снимки по бански.

Александров събра безпрецедентна подкрепа от страна на учениците си и колегите си както от 51-о училище „Елисавета Багряна“, така и от други училища.

Учители дори се заканиха да се снимат голи за календар в знак на подкрепа към набедения директор.

Журналстът Евгени Петров се обърна и към ръководстнвото на съсловната организация на журналистите СБЖ, с апел за подкрепа на Александров. В своя фейсбук-профил той написа: „…Няма ли да излезете с някаква позиция за омаскаряването на директора на 51-о училище в София? Биха учител с медийни бухалки,…има етични кодекси, къде сте? Знаете ли, че последната ви кльощава позиция на сайта НИ е от ноември миналата година? Утре ще нападнат учителя на вашите деца…”.

Източник: dnes.bg