Ученици

Прокуратурата проверява предлагането на храни и напитки в и около училища

Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка за безопасността и качеството на храните за деца и ученици. Повод да се самосезира прокуратурата са публикации в медиите свързани с информация, че ученици консумират храни и напитки, които съдържат опасни за здравето съставки. Друга информация пък сочила, че някой напитки съдържат психотропни вещества, като т.н. „весел чай“.

Проверката ще засегне и продажбата на алкохолни напитки, цигари, наргилета и тютюневи изделия, разпространявани в самите училища, близо до тях или от нелегални търговци, действащи в района на учебните заведения.

ВАП е възложила на Българска агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция „Национална полиция“ да направят съвместни проверки в цялата страна.

Целта на проверките е при търговията в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно, разположени в непосредствена близост до училищата, да се пресече предлагането на тютюневи изделия, алкохол и опасни за здравето на учениците хранителни продукти и напитки, включващи в себе си психотропни вещества.

Установените нарушители ще бъдат санкционирани.

Източник: news.bg