Учители

Прокуратурата оспорва присъда на директор на гимназия

Във Варненския окръжен съд е насрочено съдебно заседание по протест на Девненската районна прокуратура срещу размера на наказанието на бившия директор на професионалната гимназия в Девня – Йовка Бачовска. През май Бачовска бе осъдена от Районния съд в Девня за съставяне на фалшива диплома за средно образование.

Бивша възпитаничка на професионалната гимназия в Девня решила да кандидатства в Медицинския университет във Варна по специалността „Помощник-фармацевт“. Младата жена се познавала лично с директора и поискала от нея да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование.

В личния картон на ученичката били нанесени четири корекции, едната от които повишила оценката по български език и литература от положената матура от „среден“ 3 в „отличен“ 6, което довело до преправяне и на общия успех в дипломата й. Въпреки това и той се оказал недостатъчен за вход в университета. Заради действията си като гимназиален директор Бачовска бе призната за виновна. Тя получи година условно с тригодишен изпитателен срок, както и лишаване от права да работи в системата на образованието за срок от три години.

Източник: novini.bg