Мнения

Произведенията в програмата на БЕЛ се свиват с около 30

От над 170 български и световни произведения досега, в новата учебна програма по БЕЛ ще останат около 140. Това се налага от цялостната концепция на новия закон за образованието – да има акцент върху емблематични творби на авторите, а останалите творби да се учат в пакет, да има повече време за разбиране и анализ на произведенията, обясни вчера министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Друга причина е материалът да е съобразен и с възрастта на учениците и с нивото на останалите предмети, които изучават. Всичките над 90 произведения, които в момента влизат в матурата, остават.

Новите учебни програми за втори, шести и осми клас бяха публикувани за обществено обсъждане в петък, а вчера министерството на образованието и науката свика пресконференция, за да обясни замисъла си след като през уикенда различни медии изтълкуваха публикуваните документи по различни начини – например че от задължителната подготовка на учениците ще отпаднат емблематични произведения като „История славянобългарска“ и че литературата изобщо се орязва „кардинално“.