Училища

Проект “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ е обхванал 84% от училищата в България

На 26 ноември 2015 г. в Центъра по кариерно ориентиране във Велико Търново стартира първото събитие в рамките на национална заключителна конференция по проект BG051PO001-4-3.02-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“.

„Проектът за кариерно ориентиране е обхванал над половин милион ученици. Сега екипът разработва неговото продължение по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

„За мен е удоволствие е да Ви видя всички заедно в една толкова приветлива зала, която е част от кариерния център, изграден по един от най-успешните проекти на МОН. Екипът има с какво да се похвали. Това е проектът, който е обхванал над 84% от училищата в България и над половин милион ученици, един проект който отвори вратите за кариерното ориентиране пред децата ни, пред учителите, и пред родителите. Това е проект, който изгради изключително добра инфраструктура, започвайки от квалифицираните си кадри. Работят 150 кариерни консултанти по международна програма за кариерно консултиране, които са с европейски сертификати за умения, знания и компетентности в тази сфера“, изрази задоволство г-жа Кастрева и добави, че изградените 28 кариерни центъра са наистина сериозно постижение. Тя сподели впечатления от работата и обстановката на кариерни центрове, в които е гостувала.

Заместник-министър Кастрева се поздрави събралите се в залата представители на екипа на проекта, към началници на регионални инспекторати по образованието (РИО), директори на училища, кариерни консултанти, учители.

„Благодарение на този проект не просто се изградиха добри структури, но и показахме колко мобилни, гъвкави и отворени към обществото сме в грижата за личностното и професионално развитие на учениците. Защото и националният портал за кариерно ориентиране на учениците не просто беше изграден, той има над 68 000 потребители за по-малко от шест месеца – това е знак за качество на свършената работа и доказана необходимост от неговото съществуване“, каза Кастрева.

Тя отправи специална благодарност към ръководителя на проекта Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОН, към екипа за управление и Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“, към началниците на РИО и директорите на училища, към учителите, които им повярваха и оцениха необходимостта от система за кариерно ориентиране в училищното образование.