Училища

Проект “Въглеродни детективи Европа“ продължава

През учебната 2010/2011 година РИО – Пловдив съдейства за реализирането на международен образователен проект „Въглеродни детективи Европа“ по програма „Интелигентна енергия-Европа“ на територията на област Пловдив, информира сайтът на Регионалния инспекторат на града под тепетата.

Проект „Въглеродни детективи Европа“ продължава и през новата учебна година. Проектът е официално подкрепен от Министерството на образованието, младежта и науката.

Европейската комисия (ЕК) дава положителна оценка за резултатите на българския екип и на училищата от Р. България в реализацията на проекта през учебната 2010/2011 г.

Проект „Въглеродни детективи“ е насочен към реализиране на енергийни спестявания в училище, които да доведат до намаляване на отделените в атмосферата емисии въглероден диоксид и да формират в учениците, учителите и родителите отговорно, енергоспестяващо поведение.

В рамките на проекта и учебната година бяха обучени 340 учители от страната. В националния етап на междуучилищното състезание се включиха 17 български училища с 20 училищни проекта. Бяха проведени две церемонии – в гр. Варна и в гр. София по представяне на работата на учениците, от самите тях, като с помощта на жури те бяха оценени и класирани.

Голямата награда, спечелена от ЕГ „Гео Милев“, гр. Добрич, бе участие в международния етап на състезанието, провел се в чешкото градче Литомиежице през месец юли 2011 г. Награди бяха осигурени и аз победителя в категория начален етап – СОУ „Пейо Яворов“, гр. Варна, както и за подгласниците и в двете възрастови категории. Всички участници (училища, учители, ученици) получиха персонални красиви грамоти, удостоверяващи техния принос и усилия за ограничаване на промените в климата и за намаляване на енергийното потребление в училище. Така участниците станаха част от семейство от повече от 7000 хиляди училища в Европа, ангажирани със съвременните екологични, социални и икономически предизвикателства.

На интернет платформата на проекта има около 200 регистрации на училища, които са ползвали образователния ресурс, но без да инициират собствени училищни проекти. Това води до улесняване на критериите и условията за участие, като така ще се даде възможност на повече български училища да представят идеите си за енергийни спестявания в училище на широкия европейски форум, който платформата предлага.

Желанието и усилията на българския екип на проекта от Фондация „ТАЙМ-Екопроекти“ са българските училища отново да са сред първите по достижения в състезанието сред представителите на още девет европейски държави.

В акаунта за директори ще намерите още информация.

За повече подробности можете да разгледате обновения сайт на програмата:

http://carbondetectiveseurope.org.