Училища

Проектът “Фатих“ в Турция върви към провал

Подкрепяният от правителството на Турция проект „Фатих“, след реализирането на който за турските училища до февруари 2016 г. трябваше да бъдат осигурени над 10 млн. таблета и интерактивни дъски и който се оценява на над 4 млрд. долара върви към провал, съобщават местните медии.

През 2012 г. инициативата беше приета с голям ентусиазъм, особени сред учениците, но три години по-късно блясъкът на проекта е изчезнал, а критиците му и тези, които откровено не вярват в реализирането му вече са далеч повече от оптимистите.

До момента загубата от него се равнява да милиони долари. Причината са груби грешки в организацията, недобри разчети и откровена корупция, заради която се води разследване.

Запознати в детайли с проекта разкриват редица неуредици по него. Особено фрапиращи са разказите за обезпечена техническа част и… липса на интернет. Изобщо липсата на подходяща инфраструктура е един от основните фактори, предопределящи съдбата му.

Повечето от осигурените от местното образователно министерство таблети пък не са били интегрирани с интерактивните дъски и компютрите на учителите. Местни образователни лидери са категорични, че държавата е загубила огромни суми за периода на развитие на идеята „Фатих“.

Друг проблем, отчетен от критиците на инициативата е непрозрачността на проекта и неяснотата по въпроса колко средства точно са отделени за него.

Образователното министерство на Турция обаче се въздържа от окончателни коментари по проекта и не се наема да коментира неговия успех.