Училища

Продажбата на училища се превръща в масова практика

Сградата и дворът на училището в земенското село Раянци са превърнати в кучкарник. Учебното заведение не функционира от 1972 г. Оказва се, че все по-често отдаването под наем или продажбата на неработещи училища се използва като решение от общините, които нямат средства да ги поддържат. 

В земенското село Раянци живеят едва 5 души, а преди тук са се обучавали 20 деца в четири класни стаи. Сградата на училището е единственият символ, който свидетелства, че тук някога е кипял живот. Отдалеч се чува кучешки лай. Красимир Крумов работи като гледач на животните от 2014 г., когато 100 улични кучета са събрани в двора на училището. Разказва, че в студените дни ги вкарвали в класните стаи. Приютът обаче просъществувал само 6 месеца. Сега в двора на училището са настанени кучетата на ловната дружинка в селото.

Кметът на град Земен, Димитър Сотиров казва, че всичко, което се случва е с негово знание и не вижда нищо нередно. Сотиров, който има 26 години стаж като учител, казва, че отдаването под наем или продажбата на празните училища е единственото спасение от разрушението и разграбването им, защото няма средства за тяхната поддръжка и охрана.

Димитър Сотиров, кмет на гр. Земен: „Ние сме продали преди моето време, преди 1999 г. са продадени 3 училища – Жабляно, Пещера и още едно училище. От 1999 досега община Земен е продала две училища – Враня стена и Горна Врабча“. Кметът дава пример с бившото трудово-възпитателно училище, което се намира в съседното село Враня стена. То е превърнато в маслобойна и не само сградата е спасена, а са се и отворили и нови работни места.

В село Бъзън, Русенско, пък заради липсата на десет деца, училище „Кирил и Методий“ затваря врати преди 9 години. В момента постройката се руши, а децата са принудени да пътуват до три средищни училища. Двеутажната стогодишна сграда е продадена за 60 000 лева. Намерението на новия собственик е да я превърне в старчески дом, то но се проваля заради кончината му. Днес синът му има намерение да я продаде. Това дава надежда на общината, че ще могат отново да си я върнат.

Сградата на училище „Христо Ботев“ в свиленградското село Левка също живее втори живот. Макар и не като училище, а като лятната вила на англичанина Антъни Чарлз. Чужденецът ремонтира сградата в рамките на година и успява да запази духа на училището. Боядисва фасадата в червено – както я помнят жителите на селото. В една от стаите посреща портретът на Ботев.

Местните са благодарни на англичанина, защото чрез него един символ продължава да съществува в селото им.

От Министреството на образованието коментираха за БНТ 2, че тяхното желание е все пак, макар и продавани сградите на опустелите училища да продължат да се използват за образователни, социални, здравни и хуманитарни дейности. А не да се превръщат в хотели, автосервизи, СПА центрове или кучкарници. Това изискване е записано и в обновения закон за училищното и предучилищно образование. Той беше приет през август тази година и позволява да се продаде сграда на закрито училище след съгласуване с министерството.

Източник: news.bnt.bg