Ученици

Продават отговори за матурата за 150 лв.

Срещу 150 лв. се предлагаха отговори на матурата по български език и литература, която се проведе днес. Офертата е в групата „Матури 2017“, където зрелостниците споделят разнообразна информация за държавните зрелостни изпити (ДЗИ). „Монитор“ се свърза с въпросния търговец, който обясни, че срещу 150 лв. на есемес се изпращат отговорите от първия и втория модул на матурата, без теза и резюме, както и темата за третия модул.

Той обаче не обясни как точно се сдобива с ключа към матурата и какви гаранции дава, че не завлича зрелостниците. В същата група могат да се намерят и други оферти за изкарване на зрелостния изпит чрез измама.

Броени дни преди зрелостните изпити в сайт за онлайн търговия пък се завъртя и оферта за продажба на есета за матурата по философия срещу 20 лв. за една писмена разработка. Ден преди зрелостния изпит във Фейсбук се появиха и профили с имената на автори като Атанас Далчев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Христо Ботев, Димитър Димов и др. Постовете са с шеговити послания, както и подхвърляния кой творец ще се падне на третия модул на матурата. 11 718 750 ще са възможните комбинации на изпита по български език и литература. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра.

Вариант 2 се падна за Националното външно оценяване по български език и литература след седми клас днес. Той беше изтеглен от журналиста от БНТ Илиана Димитрова в Министерстовото на образованието и науката. Малката матура за седмокланиците започна в 10 часа и продължи три часа. Изпитът се състоя от два модула, като първият е тестова част с отворени и затворени въпроси, а вторият – преразказ по непознат текст. За първа година НВО-то ще се оценява в точки.

Над 48 хил. зрелостници пък полагат вече матура по български език и литература, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации. На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта. 

Източник: monitor.bg