Ученици

Продават есета за матурата за по 20 лв. в нета

Броени дни преди зрелостните изпити в сайт за онлайн търговия се върти оферта за продажба на есета за матурата по философия. Срещу 20 лв. зрелостникът може да получи една разработка и разяснения по телефона как да я използва. „Гарантирано получавате 90% от възможните точки на есето, може да го направите и на пищов и да го препишете или да го научите и работата ви ще е чиста и сигурна“, гласи офертата, пусната от Перник.

Предлаганите „универсални есета“ са над 20 и ако зрелостникът реши да купи всичките, ще трябва да преброи над 400 лв. Възможните „клиенти“ на въпросната оферта могат да бъдат зрелостниците, които са избрали да държат втори задължителен зрелостен изпит по философия.

Готовите разработки не могат да гарантират висока оценка на матурата, коментира пред „Монитор“ експертът от Министерството на образованието и науката Лазар Додев. Той обясни, че въпросните есета вероятно са написани по-общо, за да пасват на всяка тема, но оценителите ще търсят личното мнение и конкретиката по зададения въпрос, които се изискват за високата оценка. Той призова зрелостниците да не си дават парите и да не прибягват до такива методи, при положение, че матурите ще протекат под видеонаблюдение и двама квестори в зала, които да следят за реда. „Под достойнството им е, а и не трябва да си рискуват дипломирането“, коментира още Лазар Додев.

Офертите за търговия с матурите, обаче не приключват с въпросните есета. В една от фейсбук групите свързана на матурите момче предлага пакет за матурата по немски, като до 20 април, дори е обявил промопакет. „Системата е сигурна, гарантирам над 5,50! За целта продавам специални хендсфрита със специален хардуер, който пренебрегва заглушителите в училищата! После по време на матурата натискате малкото копче и се свързвате с мен, при което аз ще ви реша матурата!“, гласи офертата. От постовете на други две момичета пък става ясно, че си търсят да купят отговорите на матурата по география.

Източник: monitor.bg