Мнения

Програмата „Нашите пари“ започна пилотно в десет училища

Програмата за финансова грамотност „Нашите пари“ започна пилотно в десет училища в страната от втория срок на учебната 2016/2017 и в нея ще се включат 300 ученици от 9 до 11-и клас.
 
Училищата са в София, Пирдоп, Враца, Плевен, Панагюрище, Сопот, Варна, Русе и Пловдив, съобщиха на пресконференция организаторите.

Инициативата, включваща уроци по финансова грамотност, се осъществява от банки в партньорство с Висшето училище по застраховане и финанси, и с платформата за видео образование ucha.se.

Издателство „Просвета“ е подготвило учебник и учебна тетрадка за учениците, наречени „Нашите пари“, с автор Красимира Толина. Учебникът включва 17 урока, съдържащи финансови термини, икономически теми, въпроси за личните финанси и за това как се изготвя семеен бюджет, теми за различните видове кредити, като сред тях са и бързите кредити.

През миналата година е било направено социологическо проучване сред ученици от девети до 11-и клас за финансовата им грамотност. То е показало, че само 9 процента от учениците, заявили предварително, че са финансово грамотни, познават добре всички финансови термини.

Проучването е показало, че за съжаление, най-разпознаваемата институция от учениците е заложната къща. 84% от учениците, участвали в проучването, са заявили, че имат нужда от финансови знания, посочиха организаторите на програмата, пише БТА.

Те съобщиха, че учениците ще имат средно по пет урока през втория учебен срок по програмата „Нашите пари“, като ще направят входящи и изходящи тестове, за да се оцени преподавания финансов материал. Предвижда се също 100 ученици да бъдат обучени в лятната академия на Висшето училище по застраховане и финанси.

Източник: dnes.bg