Ученици

Програмата Киберскаут е в топ десет на най-добрите европейски проекти в киберсигурността

Обучителната програмата „Киберскаут“ на Теленор и Центъра за безопасен интернет беше сред номинираните за Европейската награда за превенция на престъпността. Програмата зае достойното девето място сред осемнайсетте финалисти в рамките на Конференция на добрите практики в Талин, Естония.

„Киберскаут“ предизвика голям интерес сред представители на Европол, национални полицейски служби и образователни организации. Те изявиха желание да научат повече за възможността да инициират подобни програми и в други държави. Секретариатът на Европейската мрежа за превенция на престъпността покани българския Център за безопасен интернет да запознае международни експерти и професионалисти с опита си на 25 януари в Брюксел. Програмата „Киберскаут“ се провежда за трета поредна година и има за цел да повиши информираността на учениците и техните преподаватели относно рисковете в интернет и начините за тяхното преодоляване.

Участниците в образователните активности придобиват знания и практически умения за безопасността в онлайн пространството, които в последствие предават на своите връстници. До момента обучените киберскаути са повече от 500 деца, в над 30 населени места в България. В резултат на активностите и публичните изяви на киберскаутите, общият брой деца, които вече знаят как да се предпазват в интернет, са близо 5000.

Успешната инициатива на Теленор и Центъра за безопасен интернет и постигнатите резултати бяха представени и по време на дискусия относно онлайн насилието над деца, организирана на 14 декември от УНИЦЕФ България. „Киберскаут“ получи признание и от Клара Сомарин, специалист „Закрила на детето, експлоатация и насилие“ от централата на УНИЦЕФ, Ню Йорк.

Поводът за събитието беше докладът „Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят“, който представя първия подробен поглед на УНИЦЕФ за начините, по които дигиталните технологии влияят върху живота на децата.

Като социално отговорна компания, Теленор активно подкрепя и участва в инициативите за осигуряване на безопасен интернет. Повече информация за активностите, посветени на темата, можете да откриете тук.

Източник: telenor