Училища

Програмата “История на изкуството в училище“ ще обхване 20 училища тази година

Тази година Програмата на Фондация „Изиарт“ за обучение по „История на изкуството“ ще обхване 20 училища в 6 града в България: София, Бургас, Враца, Русе, Дупница и Благоевград. Програмата стартира през октомври. Тя е изцяло финансирана от Фондация „Америка за България“, благодарение на което е безплатна за децата.

Занятията се провеждат в третите класове, като програмата се състои от 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Обучението на децата включва теоретична и практическа част. По забавен и достъпен начин учениците се запознават с даден период от историята на изкуството, различна артистична техника, типична за епохата както и с едни от най-забележителните произведения на изкуството в световната история. Практическата част включва създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставят безплатно на учениците от Фондация ИЗИАРТ.

Програмата включва часове по Първобитно изкуство, където децата се учат на рисуване с въглен, сангин и ръце, Изкуството на Древния Египет, където правят релеф и пишат йероглифи, Старогръцко изкуство с обучение по чернофигурна и червенофигурна керамика, Средновековно изкуство с витражна техника и правене на стъклопис, Ренесанс с рисуване на портрет акрил върху платно, Импресионизъм с рисуване на пейзаж с пастели, Кубизъм с колажна техника, Поп арт с правене на реклама с флумастери. По време на заключителния урок децата, участвали в програмата „История на изкуството в училище“, рисуват заедно общ стенопис, в които по забавен начин могат да покажат наученото през годината.

За повече информация:

Десислава Петрова, тел.: 0885 43 43 22, e-mail: easyartbg@gmail.com