Институции

Провокативните снимки в интернет не носят популярност

Изследователка от Орегонския университет в САЩ проведе експеримент, който показва, че може би момичетата и младите жени, които се опитват да бъдат харесвани с публикуване на по-провокативни свои снимки в интернет, всъщност постигат обратния резултат, пише в сайта си Националният център за безопасен интернет.

Психоложката Елизабет Даниълс създава два идентични фалшиви профила във Фейсбук на 20-годишно момиче с еднакви вкусове за музика, книги и филми. Единствената разлика е в профилната снимка. На едната фиктивната „Аманда“ е облечена в мини-рокля, заголваща до средата едното бедро. На снимката в другия профил тя е в джинси, тениска и шал, който прикрива бюста.

Изследователката набира на случаен принцип доброволки от 13 до 25-годишна възраст, които да оценят един от двата профила по три показателя: привлекателност, дали биха искали да бъдат приятелки с тази девойка и дали смятат, че тя би се справила с определена задача. По-сексуализираният профил е оценен по-ниско и по трите показателя, като най-голяма разлика е в оценката за способностите на „Аманда“ да изпълни дадена работа.

Изследователката прави извода, че провокативните снимки създават впечатление за некомпетентност и неувереност в себе си. Очевидно това е точно обратното на онова, което момичетата, публикуващи подобни свои снимки онлайн, искат да постигнат.