Учители

Проверяват нивото на стрес при учителите

Нивото на стрес при лекарите и учителите да се проверява периодично предвижда Националната програма за безопасност и здраве при работа – 2013, информира „Стандарт“. Представителите на тези две професии са сред тези, които са под най-сериозен риск от психоемоционалното напрежение и стрес.

Експерти ще проверяват и за наличие на „бърнаут синдром“, който е сигнал за професионално изчерпване, като целта е да се предотвратят опасни заболявания като високо кръвно, исхемична болест на сърцето, язвена болест на стомаха, депресия и др.

За целта ще бъдат разработени редица наредби като например за минималните изисквания към микроклимата в службата. Според специалисти в понятието микроклимат влизат различни показатели като шум, чистота на въздуха и санитарните помещения, но и взаимоотношенията между колегите.

Синдикатите са категорични, че от значение е и нивото на работните заплати. Наредбата, която ще определя минималните изисквания към микроклимата в предприятията, трябва да бъде готова и да влезе в сила до края на година, предвижда националната програма.