Училища

Проверяват казуса с болничното училище в София (видео)

Разпоредена е проверка по казуса с единственото болнично училище в София. Неговата съдба остава неясна, въпреки че процедурата по закриването му е спряна на този етап, съобщава bTV.

Има деца, за които специализирано училище е единственият вариант да не изостават от материала. Пример за това е десетгодишният Георги. Неговата история е разказана в репортаж на телевизията.

„Много добре вървят нещата при него като приемане на материала, възпроизвеждане. Вече има обратна връзка с преподавателя. Затова нашата болка е в това, че първо губим тези преподаватели“, обяснява бащата на момчето.

Учителите от 99-то болнично училище работят с деца в общо девет социални заведения и дневни центрове. Сред пациентите има и ученици с онкохематологични заболявания.

„Лечението на децата е изключително дълго и те няма как по друг начин да посещават нормалното училище. Когато едно дете няма да може да ходи на училище, някакси е много трудно преживяването, а когато дойде все пак учител в болничната стая, детето разбира, че не всичко се е променило съвсем”, категорична е Маргарита Борисова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

Училището вече е щяло да бъде закрито, ако беше приет новия закон за училищното образование, тъй като текстове по темата са били предвидени в него. Подобни училища у нас имат по половинвековна история. Примери за това са школата в София и Плевен. Общо четири учебни заведения са с такъв статут, се казва още в информацията.

Виж репортажа тук