Училища

Проверяват видеонаблюдението в бургаските училища

В Бургас започват масирани проверки на дейността на охранителите в училищата в града, на ефикасността на видеонаблюдението, продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни, употребата и разпространението на наркотични вещества. Проверките ще бъдат ненадейни, без предварително да бъдат уведомявани ръководствата на училищата. Това съобщи кметът на града Димитър Николов, цитиран от БТА.

Полицията започва да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите им спазват задълженията си, имат ли адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случаи на агресия в училищните дворове. Повод за тези проверки са получените сигнали в Община Бургас, според които в много от училищата охранителите играят ролята на портиери, вместо на служители, които бдят за сигурността на децата, заяви кметът.

Част от проверките ще обхващат създадената система за съхраняване на записите от видеонаблюдението в някои от училищата. Ще се проверява има ли вътрешен правилник, който урежда кой съхранява видеозаписите, колко време се пазят, гледа ли се записът ежедневно и реагира ли се при смущаващи ситуации. 

Източник: novini.bg