Училища

Проверката в помощно училище “Проф Димитър Кацаров“ продължава

“Проверката в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София по сигнал за упражнено насилие продължава. Този сигнал ни притесни много  и веднага предприехме съответните мерки“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева пред  журналисти по повод постъпилите жалби в Министерството на образованието и науката от родителите на детето, че на 19 септември 2014 г. дъщеря им, която е със специални образователни потребности,  е била със съблечено боди, а няколко дни по-късно им се е оплаквала, че се страхува от възрастен мъж.

На 19 септември, петък, след края на учебния ден, майката е заявила пред възпитателите, че дъщеря й не може да се съблече сама, а бодито й го няма. То е било намерено в класната стая. Ето защо още в първия работен ден – 23 септември, директорката на училището Венета Бочева Ал-Шериф е свикала екипна среща с персонала и бащата на детето. Той е споделил обаче, че дъщеря му има навик да играе с шарени предмети, да събува чорапите и обувките си, да повдига дрехите си понякога. За насилие обаче не е споменал.

Сигналът за насилие срещу детето идва едва на 29 септември, като се има предвид, че ученичката не е посещавала училище след  19 септември, уточни зам.-министър Кастрева. Тя обясни, че директорката на училището е поискала обяснения от всички учители, възпитатели и помощен персонал, които са били на работа в деня, за който майката твърди, че върху детето й е извършено посегателство.

От обясненията на персонала става ясно, че детето е държало въпросното оранжево боди в ръцете си още на обяд, вероятно не го е обличало вкъщи, а го е носило в джоба си. Момичето не е имало никакви оплаквания според наличните доклади и обяснения. Зам.-министър Ваня Кастрева допълни, че в училището е започнала и допълнителна проверка от експерти на дирекции от МОН, включително и от психолог и  се очакват заключенията и на други институции, ангажирани със случая – Столичната дирекция на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Прокуратурата. Предстои и да се видят записите от камерите в двора и коридорите на училището.

На брифинга бе обяснено, че детето е нова ученичка от тази учебна година. Досега е учило в Перник. „За нас е най-важна връзката на преподавателите с родителите на деца с проблеми, за съжаление първата среща на персонала с бащата е станала едва след началото на учебната година“, каза Грета Ганчева, директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“. Тя допълни, че е имала още в понеделник (6 октомври) среща с майката на детето. В брифинга участва и Лазар Додев – директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН.