Ученици

Проведе се VІ Национално състезание по компютърни мрежи за ученици

На 9 април 2010 г. във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски” за шеста поредна година се проведе Националното състезание по компютърни мрежи за ученици. В състезанието участваха 126 ученици от цялата страна, изучаващи или просто интересуващи се от компютърни мрежи.

 

Състезанието се организира от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски” с подкрепата на МОМН и Българска асоциация на мрежовите академии.

 

Церемонията по награждаването се проведе на 10 април в открития преди по-малко от година Национален център за подготовка на ученици за олимпиади, предоставящ отлични условия за конференции, състезания, семинари и др.

 

Състезанието се проведе в два кръга – теоретичен тест за всички участници и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 18-те финалисти.

 

За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” са ползвали материали от програмата “Сиско мрежова академия”.

 

Победителите в състезанието са:

  1. Димитър Попов от Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” в гр. Пловдив
  2. Георги Наков от Технологическото Училище Електронни Системи в гр. София
  3. Теодор Меродийски от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”
 

Тримата призьори ще представляват страната ни на международното състезание по компютърни мрежи в Дебрецен, Унгария през м. юни, където теоретичните и практическите тестове се подготвят изключително на базата на световно разпространеното електронно обучение на компанията Сиско Системс.

 

Българските състезатели бележат успехи на международните състезания по мрежи през последните три години – завоювани първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

 

Победителите, освен предметни награди от спонсорите – Комел Софт Мултимедия ЕООД, Сиско Системс, Спектър Нет, Лирекс Бг, Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА), списание .NET, получават и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

 

Награда за най-добро отборно представяне бе връчена на Технологическото училище електронни системи, София.

 

Зам. министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева изрази своето възхищение от уменията на младите хора, които се занимават с компютърни мрежи и пожела от името на министър Сергей Игнатов и лично от свое име успех на бъдещите ИТ специалисти, като призова победителя в състезанието да остане и се реализира в България.

 

Зам. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Първан Русинов прочете поздравление до участниците в състезанието от името на министър Александър Цветков, като изрази вълнението си от срещата с “бъдещето” на България. Той подчерта, че шансът на страната ни да догони високо развитите страни е в развитието на иновациите.

 

Ако желаете да разгледате снимките от двата състезателни дни, можете да го направите от галерията тук.

 

Официалният сайт на състезанието е: http://edusoft.fmi.uni-sofia.bg/

 

Детайлно представяне на състезанието: http://www.math.bas.bg/talents/bg/it/Competition_Networks_BG.pdf