Учители

Проведе се Научно-практическата сесия за преподаватели по руски език

От 7 до 12 ноември 2014 година в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ се проведе Научно-практическата сесия за педагози и организатори на образованието на тема: „Научно-методически основи на преподаването на руски език в съвременното интеркултурно пространство с използване на технологиите на дистанционно обучение“.

В инициативата се включиха над 280 български учители по руски език в детски градини и училища, университетски преподаватели по руски език, директори на училища и експерти от регионалните инспекторати по образованието.

Според участниците новият формат на работа и актуалните теми ще допринесат за повишаване качеството на преподаването на руски език, който през учебната 2013/2014 година е изучаван от 128 177 ученици от I до XII клас в българските училища, и е на второ място след английски език в чуждоезиковото обучение.

Научно-практическата сесия се организира от Министерството на образованието и науката на Руската федерация и от Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин“ със съдействието на федералната агенция към Министерството на външните работи на Русия „Россътрудничество“ и Министерството на образованието и науката на Република България.

В тържественото откриване на научно-практическата сесия взеха участие заместник-министърът на образованието и науката на Република България Ваня Кастрева, заместник-министърът на образованието и науката на Руската федерация Вениамин Каганов, Лариса Ефремова – заместник-ръководител на „Россътрудничество“, Маргарита Русецкая – ректор на Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин“ и Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

По време на сесията се проведе работна среща между двамата заместник-министри, на която  бяха обсъдени възможностите и перспективите за бъдеща съвместна работа и сътрудничество в сферата на образованието, дискутираха се бъдещи планове за международно сътрудничество в областта на руския език и култура и на образованието като цяло.

Източник: Пресцентър на МОН