Училища

Проблем с пропускателния режим във Френската гимназия в София

Зароди се проблем с пропускателния режим във 9-та Френска езикова гимназия /ФЕГ/ в София. Проблемът придоби не просто частен характер, а беше оцветен и политически, като се появиха съмнения, че е направен избор на определена банка, което създаде усещането, че някой се опитва да печели от учениците в едно от най-престижните средни училища у нас. Лошият вкус се подсилва и от слухов, неясноти и подозрения, които влошават цялата среда.

Казусът: Във връзка с въвеждане на контролиран пропускателен режим в 9 ФЕГ, искаме да уточним, че новият режим се въвежда от ръководството на училището по множество препоръки на институции и идеи на родителите. Това е необходимо с цел повишаване на сигурността и осигуряването на максимална безопасност за учениците в гимназията, заявиха в края на юни от 9-та френска езикова гимназия.

С две думи, въвеждат се два вида пропуск – дебитна карта с допълнителен чип, която може да се ползва и като дебитна, където да се превеждат стипендиите на учениците, както и като пропускателна карта, а вторият начин е само магнитна карта, за онези, които не искат да имат дебитна карта на въпросната банка.

Проблемът: От гимназията обясниха, че въвеждането на новия пропускателен режим бил с цел сигурността на учениците. Не можаха обаче да обяснят защо се обвързват с точно определена банка. Бившият възпитаник на гимназията Радан Кънев пък написа във Фейсбук, че неговата гимназия не може да изнудва родителите и учениците да ползват услугите на една банка и че тя не може да е банкомат. Той заявява още, че ще внесе въпрос до министъра на образованието дали подобни практики са допустими и разрешени от министерството, съобщиха от БНТ, същия ден.

Обяснението: От  9-та френска езикова гимназия отново обясниха, че „Това е възможно, благодарение на използваната от Fibank технология за защита на издаваните от банката карти Debit MasterCard PayPass. Технологията позволява персонализиране на картодържателите. По този начин учениците на 9 ФЕГ, само по желание на родителите им, имат възможност да използват допълнителната дебитна карта и като карта за достъп”.

Опасението, че елитното училище се ползва за „банкомат” също беше обяснено от ръководството на гимназията по този начин: „Тези карти се издават от Fibank безплатно и са освободени от такса плащане на ПОС, такса плащане в интернет и такса теглене от банкомат в цялата страна. Не е задължително картата да се ползва като дебитна, тя може да служи само за вход.”

Казусът има своето развитие, защото е заявено желание от г-н Радан Кънев за среща с директорката на ФЕГ, което teacher.bg ще проследи. Депутатът и лидер на дясната партия е отправил и питане до министъра на образованието и науката Меглена Кунева, отговорът на който се очаква в петък, което teacher.bg също ще проследи и ще информира своите читатели своевременно.

Едно от опасенията, че е намесена управляващата политическа партия отпадна още в началото, защото в поканата за юбилея на гимназия, който беше честван неотдавна, беше отбелязано, че той е под патронажа на Цецка Цачева – председател на парламента. Обяснението за това обаче се каза, че е много просто и не обвързва учебното заведение с партията. Става дума за това, че гимназията не разполага със своя зала и е поискала такава от парламента. Поради тази причина, името на председателя на Народното събрание стои като патрон на празника, а не поради причина на политическо пристрастие на организаторите.