Училища

Проблеми с елитно училище заради новия училищен закон

Новият училищен закон се превърна в причина за поредно недоволство и скандал относно статута на популярно училище. Става въпрос за Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет – София, което през последните години се утвърди като едно от най-добрите ИТ училища у нас. По информация на Actualno.com има натиск към ректора на Техническия университет и към директорката на ТУЕС да подпишат ключови документи, за да бъде де факто сменен статутът на учебното заведение. Причината – съгласно приетият през 2016 година закон, чийто основен двигател беше депутатът от ГЕРБ и зам.-министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов Милена Дамянова не може да съществува такъв тип училище като ТУЕС – към университет, с подготвен от вуза учебен план и т.н.

Едва в края на миналата година обаче от МОН са настояли статутът на ТУЕС да се приведе съгласно закона, т.е. директорът му да бъде преназначен на поста от началника на регионалното управление по образованието, а не от ректора на ТУ-София. Директорът доц. Стела Стефанова отказва и досега да сключи анекс към трудовия си договор, защото според нея и колегите ѝ това би било равносилно на погубване на „уникалния образователен модел на училището“.

През почивните дни от МОН коментираха, че разпространяваната информация е „невярна и манипулативна“. „Никой в МОН не е предлагал или готвил промяна в статута на училището. Според закона за предучилищното и училищното образование работодател на директора трябва да бъде началникът на РУО-София-град. С това не се променя нито статутът, нито възможността в училището да преподават представителите на ТУ-София и на IT индустрията. Няма да бъдат правени и кадрови промени в училищното ръководство“, написаха от министерството в своя позиция във Facebook. Пред в. „Сега“ оттам потвърдиха, че учебното заведение ще остане към техническия вуз, както и че директорът доц. Стефанова лично е била уверена, че ще запази работата си, макар и да наближава пенсионна възраст.

Според юристи на Асоциацията на завършилите ТУЕС, коментирали пред в. „Сега“, евентуалните промени ще доведат до проблеми с учителите, повечето от които в момента са университетски преподаватели и нямат изискваната от закона педагогическа правоспособност. „Човек на академична длъжност по принцип не може да преподава извън висше училище, но професорите и доцентите от ТУ-София преподават в ТУЕС, тъй като училището е към вуза. Сега професорите ще трябва да загубят титлите си и да се превърнат в обикновени учители. На мен лично от МОН ми казаха, че като професор, доктор и инженер – това не е достатъчно да преподавам на ученици“, коментира научният ръководител на ТУЕС проф. Таня Василева. По думите ѝ някои от тях могат да работят като хонорувани преподаватели, но не може всички учители за едно училище да са външни.

Същият проблем, според нея, ще изникне и с преподавателите, които са от бизнеса – те няма да могат да преподават без педагогическа правоспособност, каквато в момента нямат. Училището ще загуби и ако трябва учебният план да се замени със спуснат от МОН – това би отнело гъвкавостта и актуалността му. Не на последно място, преминаването на училището към МОН би довело и до загуба на подкрепата от ТУ-София, който вече няма да има интерес да го осигурява, смятат учители и родители. „Ако вас ви назначат на друга работа, от предишната ли ще ви плащат заплатата?“, попита проф. Василева.

След Националната природо-математическа гимназия, на която беше отнето правото да провежда вътрешни изпити за отсяване на учениците си, ТУЕС е вторият такъв случай. В училището преподават лектори от университета и представители на бизнеса по учебен план, подготвен от Факултета по електронна техника. В МОН предстои среща между представители на министерството и родители, учители и бивши възпитаници на училището, на която ще се търси изход от създалата се ситуация. Другото учебно заведение у нас, изправено пред същия проблем, е Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Неговият директор обаче вече е подписал анекс към трудовия си договор, според който негов работодател е РУО.

Източник: actualno.com