Ученици

Причина за агресията и кючеците в училище – жаждата за изява?

Агресията в училищата се дължи на това, че децата нямат друго поле за изява и поради тази причина се бият помежду си, за да са известни. На това мнение е телевизионният водещ Лара Златарева, която коментира голите боеве, кючеците и цигарите в училище.

„Не може да сравняваме нашето детство със сегашното. Децата не проявяват агресия, защото нямат пари, не е и защото са агресивни по принцип, а защото искат известност и внимание. Дали ще се качиш на вагон или ще те качат в интернет как се биеш – ти си звезда“, каза още Златарева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички кумири на днешните младежи правят точно това – не се подчиняват на системата, буйстват, искат да бъдат свободни и да правят каквото си поискат. Хулиганите трябва да бъдат питани за тяхното мнение и виждания, за да може агресията да се ограничи, отбеляза още тя. „Има „вълна“ на агресия в социалните мрежи, а екстремните групи растат. Мнението на хората за тези групи също е положително. Децата винаги искат да принадлежат на дадена общност – властна и с много членове“, обясни Лара Златарева.

Психологът Ана Тодорова също споделя мнението, че проблемът за агресията в училище съществува от доста отдавна, а социалните мрежи го подхранват. „Всеки тийнейджър се опитва да извоюва свободата си. Институциите сякаш не разбират децата и не могат да се справят с проблема, а някои от родителите не обръщат внимание“, уточни психотерапевтът.

Тя допълни, че в днешно време не е задължително младежите да се срещнат лице в лице, за да си уговорят бой. Това може да стане както по Facebook и другите социални мрежи, така и по телефона.

Източник: bgonair.bg