Учители

Приоритетно повишават заплатите на младите учители

Повишението на учителските заплати доказва, че образованието е национален приоритет. Средствата от увеличението ще бъдат насочени приоритетно към младите учители, за да бъдат мотивирани да останат в системата. Следващата стъпка е инвестицията в квалификацията им. Така министърът на образованието и науката Меглена Кунева коментира пред БНР и радио Фокус решението на правителството за увеличаване на учителските заплати с 10 на сто от следващата година.

През тези месеци ние не пожалихме нито усилия, нито настойчивост, за да можем да убедим всички, които може би са имали своите въпроси, дали действително се прави реформа в Министерството на образованието и науката и дали в тази реформа си струва точно сега да се инвестират пари.

Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезем в XXI век, посочи Кунева. По думите ѝ това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години.

Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите, защото тези инвестиции имат най-голямата добавена стойност. Образованието е отговорът на проблеми в икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията, каза още Кунева.

Източник: МОН