Ученици

Принципът за близост не е дискриминация при прием в 1 клас, отсече министърът

Принципът на близост не е дискриминационен. Това каза от парламентарната трибуна министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос за приема на деца в детски градини и в първи клас в големите градове.

„От миналата седмица имаме решение на Комисията за защита от дискриминацията, която потвърждава това“, заяви той.

Министърът обясни, че принципът е бил дискусионен. „Там имаше много злоупотреби. В него имаше елементи на несправедливост. Въпреки това имаме подобряване на процеса – няма ги опашките, които бяха преди години, няма злоупотреби с адресната регистрация. Проблеми вече няма и във Варна, Бургас и Пловдив“, обяви министърът.

Той обясни, че принципът не отнема правото на родителите да запишат детето си в друго училище, но дава предимство за записване в най-близкото училище.

„Трябва да имаш възможност да отидеш в училище, което е на разумно за пътуване и придвижване разстояние, особено в по-слабо населените райони“, допълни Вълчев и поясни, че принципът на близост минимизира времето и разходите за придвижване.

„Може би през август ще предложим промени в наредбата, които ще бъдат в посока, когато по-голям брат или сестра до 7 клас е записан в едно училище, то за детето, което кандидатства същото училище, да бъде за него първа група“, каза още образователният министър, цитиран „Фокус“.
3

Източник: dnes.bg