Учители

Призвание учител: Децата трябва да ни гледат с усмивка

Елена Маринова е педагог повече от 40 години. Работи в детски градини в Русенско. Избира учителската професия за да може да помага на децата да положат основите в своето развитие. За нея учителската професия е призвание. А коментарите за професионалното поведение на учителите към децата от последните месеци, както и случаите на насилие в детските градини и училищата, я натъжават.

„Моето виждане е, че учителят за да бъде учител, това е негово призвание. И той трябва да внася такава обстановка в детската градина, която да въвлича децата, да говори с тих глас и просто да им дава условие и децата да си прекарват добре в градината, все едно са вкъщи. То да не чувства разликата, че това е учителка, а да смята, че това е неговата майка“, казва Елена Маринова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея педагозите трябва да дават положителния пример на децата и не само да ги обучават, да се грижат за тяхното здраве, но и да ги възпитават. По думите ѝ, всеки педагог отговаря за децата и трябва да гледа съвестно работата си, а възрастните учители могат да помагат с опита, който имат, на по-младите си колеги.

„Не трябва да правим така, че всичко, което сме преживели вкъщи, неприятни истории, да ги пренасяме в детската градина. Децата трябва да ни гледат с усмивка“, сподели учителката. Допълва, че през годините е работила и с деца с нестандартно поведение и деца от малцинствата, но не ги е делила. Категорична е, че работата с тях не е трудна, стига да работиш с обич и внимание.

А най-голямата ѝ награда, след толкова години работа в детските градини, е да види грейналите лица на децата, както и свои възпитаници, които вече са пораснали. А нейна възпитаничка сега ръководи градината, в която тя е преподавала години наред.

Източник: dnes.bg