Учители

Приеха допълнителните 20 млн. лв за образование през 2013 г.

Правителството прие на редовното си заседание днес годишното увеличение на разходите за образование с повече от 20 млн. лв от заложените първоначално в Бюджет 2013.

Това значи процент и половина над заложените 5 за единния разходен стандарт. Създава се и добавка 520 лв за финансиране на задължителна предучилищна подготовка на деца две години преди първи клас.

Ще се вдигнат и средствата за подпомагане на храненето на деца и ученици с близо 3% над предвидените.

Повишението на заплатите на учителите ще е от 8 до 13%. На база средното трудово възнаграждение към момента, което е 730 лв, в първия случай увеличението ще е с 58 лв, а във втория с 95 лв.

Това е договорката между социалните партньори на отрасловия съвет в МОМН днес, пише „труд“.

Единният разходен стандарт е увеличен с 6.5% и всичко ще отива за заплати, обяви пред изданието председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието Самуил Шейнин.

По правило със стандарта се покриват две дейности – възнагражденията и издръжката. Сега повече пари за издръжката ще се осигуряват по различните програми или от общините.

Всички страни – синдикати, работодатели и експерти са категорични, че това повишение е важно за системата, тъй като така могат да бъдат привлечени млади специалисти.

На практика 13-те процента увеличение обаче ще могат да си позволят само училища, в които се обучават не по-малко от 800 ученици, уточнява пред изданието Шейнин.

В процента повишение ще се включат и осигуровките. Вероятно обаче ще има намаление на допълнителните средства, които педагозите вземат за празници например.

Окончателните размери на увеличенията трябва да бъдат подписани от министър Сергей Игнатов.

Самият той обяви вчера, че минималната основна заплата за младши учител ще е 500 лева, за старши – 530, и за главен – 580 лв. Според него увеличението на възнагражденията ще е между 7 и 12 на сто.

Прочети пълното решение