Ученици

Приемът за първи клас в София приключва на 15 юни

Тази година приемът на първолаците в София приключва на 15 юни, информира всекидневникът „Сега“ като цитира писмо на регионалния инспекторат до директорите на столичните училища.

Редът за приемане трябва да бъде определен до 16 април. Това включва график за подаване на заявления, документи и уточняване на критериите за подбор.

Родителите подават заявления в избраното училище до 30 май, а записването ще е до 15 юни. При него родителите трябва да предоставят оригинала на удостоверението за завършена група или подготвителен клас. По този начин едно и също дете няма да може да се запише в повече от едно училище и да „блокира“ места за други деца.

Това беше честа практика до момента, като не един и двама от родителите пазеха до последно местата на наследниците си, а в крайна сметка и паралелките оставаха с празни места и много първолаци до последно не знаеха къде ще учат.

В една паралелка може да се приемат от 16 до 24 деца.

От писмото на инспектората става ясно, че датата на подаване на документи не трябва да е основание едно дете да бъде предпочетено пред друго. В предишни години родителите чакаха денонощно на опашки пред по-известните училища в София, припомня изданието.