Ученици Училища

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове.

Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.

Те са са прибрали 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно и 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт, както и 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини. 49,7 литра безалкохолни напитки и 2,3 литра айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища. След проверките инспекторите на Агенцията са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

В същия период, по сигнали на родители и потребители, служителите на БАБХ са влезли и в 18 училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети в столицата и в Кюстендил е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация. В училищата, в които има нарушения, ще бъде проведено и обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата. В школска лавка в Пловдив пък инспекторите се натъкнали на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което управителят е отнесъл акт.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно, увериха още от БАБХ. Най–често инспекторите констатирали несъответствия на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения. Сред нарушенията били и липсата на информация за алергените в храните, както и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти.

Източник: monitor.bg