Ученици

Преразказана творба на Радичков в помагало заради неуредени права

Неуредени авторски права между издателство и наследниците на писателя Йордан Радичков се оказаха причина децата в 10-и клас да не могат да прочетат разказа му „Нежната спирала“ в оригинален вид.

Вместо това творбата е преразказана, пише в. „24 часа“. Новината стана факт след сигнал във Facebook на един от участниците в Стратегическия съвет на президента – Гергана Пирозова. Тя открила „новината“ в помагалото за X клас на дъщеря си. Става въпрос за „Христоматия“ на издателството „БГ учебник“. В него е публикувана цялата литература, която учениците трябва да прочетат и знаят в VIII-и, IX-и и X-и клас по новата програма на министерството на образованието.

Разказът „Нежната спирала“ е на една от последните страници на сборника. До заглавието му обаче в скоби е изписано, че произведението е преразказ, а не оригиналното. Под линия след текста авторският колектив уточнява: „Поради несъгласие на наследниците на автора разказът да се публикува в учебници и помагала предлагаме подробен преразказ на произведението, направен от Цветана Милчева“.

От издателството не признават директно редно ли е да се учи преразказ, а не оригинал и посочват, че неуредените авторски права са спънка не само за тяхното помагало, а за продуктите на всички останали издателства. Не сме искали нито стотинка, когато се използват текстове на баща ми от „Ние, врабчетата“ или „Жабешки истории“ в учебници от първи до четвърти клас – предоставили сме ги напълно безвъзмездно, без стотинка! Всички тия „сателитни“ христоматии са като хранителни добавки. Искат ми „Ноев ковчег“ примерно, който да бъде сведен до 10-ина страници от 240! Как да се съглася? Не сме им дали авторските права! Сякаш ние сме някакви хищници. Просто пазим паметта на баща си и преценяваме къде и кога да бъдат публикувани неговите творби. А въпросното издателство не ме е търсило и не познавам авторката, която се е наела да преразказва Радичков. Но пък защо не – нали и децата ще го преразказват. Това е идеята“, коментира синът на писателя, Димитър Радичков.

„Баща ми е достъпен, достатъчно издаван. Може да се прочете поне на 100 места в интернет. Всеки може да види оригинала на разказа. Не искам да коментирам преразказа, не съм го чела“, каза сестрата на Димитър – Роза.

Източник: actualno.com