Мнения

Преподавател провокира учениците да четат с видео от интернет

Преподавател по литература предизвиква в учениците интерес към книгите с помощта на видеоклипове от интернет. Марта Радева – учителка по Български език и литература в ОУ “Христо Смирненски”, гр. Провадия прожектира в клас видеоклипове от интернет, с които успява да провокира в учениците желание да четат книги.

 

Клиповете са свързани с четенето:

  • От кампанията “Голямото четене”;
  • Драматизации по известни текстове;
  • Филмирани произведения;
  • И др.
 

Преподавателката обяснява идеята си с обстоятелството, че децата са “на ти” с интернет и компютрите и това е предпоставка да бъде привлечено вниманието им и да се използва като средство за формиране на читателски интерес.

 

Във всяка класна стая в ОУ “Христо Смирненски”, гр. Провадия има по един компютър и в голяма част от стаите има големи плазмени екрани.

 

Марта Радева също така използва и програми за внезапни съобщения (instant messengers), за да комуникира с учениците си. По електронна поща и чрез тези програми обменя текстове с учениците, които редактира за участие в конкурси, както и текстове за издаван съвместно с учениците училищен вестник.

 

Марта Радева е носител на званието “Учител на годината 2010” в категорията “Хуманитарни дисциплини” и бе сред деветимата учители и директори на училища от варненска област, на които на 15 юни бяха връчени отличия на името на Неофит Рилски. Грамотите и букети с цветя са били връчени от областният управител Данчо Симеонов и началникът на РИО на МОН Николинка Даскалова. Останалите отличени учители са: Павлина Мандажиева от ОУ “Стоян Михайловски”, Ренета Иванова от ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, Монка Николова от ОДК, Георги Петров от СОУ “В. Левски” в Девня, Диана Койчева от ВТГ “Г. С. Раковски” и Ирена Митева от СОУ “Н. Бозвели”.