Учители

Преподавател: Образованието – въпрос на национална сигурност!

Няколко случая на сгрешени детски учебници разбуниха духовете през последните месеци. Родителите се оплакват и от лоши преводи, сложно написани книги и учебници. Възпитават ли у подрастващите любов към литературата и как изглежда българското образование, коментират по Bulgaria ON AIR Валентина Стоева от Фондация „Детски книги“ и преподавателят по български език и литература Цеца Петрова.

„Ранното детско четене включва активната роля на родителя, който да предаде любовта си към книгите и да изгради важна връзка на детето с тях. Да даде личния пример, че книгите са нещо ценно“, каза в предаването Валентина Стоева. „Подборът на книгите трябва да се извършва отговорно“, коментира председателят на Фондация „Детски книги“.

„Какво учат нашите деца и как го учат е въпрос с национално значение, което касае дори националната сигурност“, заяви преподавателят Цеца Петрова в предаването. Според нея ситуацията в училище е резултат от безотговорни политики, а учителите са изправени сами срещу проблемите. По думите й свито е времето за български автори, а неграмотността у нас е като епидемия.

Източник: dnes.bg