Учители

Преподаватели искат да се намали бюрокрацията

Петиция с искане преподавателите да бъдат учители, а не чиновници. Под документа са се подписали над 700 педагози и родители от цялата страна. Учителите настояват да се намали бюрокрацията като бъде отменена новоприетата Наредба за приобщаващо образование. Тя изисква от класните ръководители да попълнят 10 документа за ученик, който е получил двойка за срока.

„Например аз съм написала досега 77 документа при положение, че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете, ума, сковава му крилете”, заяви Марта Радева, класен ръководител в Първо ОУ „Христо Смирненски”.

Наредбата ще принуди преподавателите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно, обясняват учителите. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно.

Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади, и за децата с изявени способности. „Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време”, обясни Гинка Недева, учител по английски език.

От просветното министерство също отчитат слабости в наредбата затова предвиждат нови обсъждания. Превръщането на учителите в чиновници отблъсква младите хора и прави професията непривлекателна, обясняват подписалите петицията.

Източник: btvnovinite.bg