Училища

Преминаването към една смяна в училище може да отнеме 10 години

Цели 10 години може да се забави въвеждането на една смяна в училищата у нас. По закон това трябваше да се случи още през 2020 г., посочва NOVA. Основната причина за отлагането – липса на достатъчно училища. Техният брой в момента е около 2400. В близо 300 от тях се учи на две смени, като на повечето места една и съща сграда се използва от две различни училища.

Най-много нови учебни сгради трябва да се построят в София, Варна, Пловдив и Бургас. Едно ново училище обаче ще струва между 6 и 8 милиона лева.

В София, сутрин – Испанска гимназия, в следобедните часове – основно училище. Малки и големи ученици делят общи класни стаи вече повече от 25 години. И редуват смените си. „И двете не ми харесват, защото при първата смяна ставам рано. Аз по принцип обичам да си спя до късно. А при втората си тръгвам късно”, казва Елица. За родителите на Елица също ще е улеснение, ако тя учи в една смяна. Защото така режимът на семейство няма да зависи от ученика вкъщи. „За да излезе в 07:10 ч., тя става най-късно 06:45 ч. Мисля, че 08:30 ч. е нормален час за започване на учебните занятия”, на мнение е Галя, майка на Елица.

А приключването им да е по светло. В сградата обаче учат над 1300 деца и на този етап премахването на втората смяна е мираж. „Такива графици са направени, че да можем да се наместим, но е трудничко просто, сложно е. Допълнителни сгради трябва да се осигурят така, както се построиха сгради за детските градини”, обясни Богдана Николова, директор на 129 ОУ „Антим I“.

На година в столицата се строят по 10 нови детски градини. В същото време в 5 столични квартала няма нито едно училище. Изграждането на нови учебни сгради обаче ще отнеме много време, твърдят от просветното ведомство. Затова предлагат и друг вариант.

„Редица училища могат да се пристроят, достроят, така че да се поемат в допълнителни помещения тези ученици”, предлага министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Има и трети вариант – намаляване на приема на първокласници – или броят на паралелките да съответства на броя на класните стаи. Всяка община трябва да изготви индивидуален план за преминаване към едносменен режим.

При липса на средства за строеж на нова база може да се стигне и до там училища да си разменят сградите в зависимост от броя на учениците им.

Източник: nova.bg