Мнения

Премиерът: Трябва повече прагматичност в образованието

Министър председателят на Република България Пламен Орешарски отбеляза, че на българското образование е необходима повече практическа насоченост и обеща, че в мерките на кабинета ще бъдат насочени в тази насока – тясна връзка между академичен живот и реалната икономика.

Орешарски, заедно с регионалния министър Десислава Терзиева откриха в началото на седмицата учебната година в Лесотехническия университет.

Премиерът подчерта, че се чувства обнадежден, когато вижда лицата на много млади хора, които са избрали да продължат образованието си и имат ясна перспектива за себе си.

„Всяка сериозна промяна и реформа се нуждаят от необходимите ресурси, за да бъдат успешно доведени докрай. Радвам се да отбележа, че след няколко месеца упорита работа сме на път да извоюваме европейски средства за България специално за образованието за следващия програмен период до 2020г.“, отбеляза още Орешарски.

Премиер, министър и ректор откриха новия библиотечен информационен център на ЛТУ.

„Библиотеката е един от измерителите за развитието на университетите. Някога като зам.-ректор на УНСС отговарях за библиотеката в университета. Това, което видях тук, ме впечатли силно“, добави Орешарски, цитиран от news.bg.